Her er den box jeg skar bunden ud af og limede net i.

Da jeg vil prøve at lave en proteinrig foder til tøserne, har jeg  startet en melormefarm op, vi må så se om den bliver til noget. Farmen er lavet i plastkasser som det sees. Bunden af den ene er skåret ud, og et meget finmasket net af aluminium er limet i hele bunden. Jeg har valgt aluminium fordi plastnet "æder" de bare.

Dernæst er den anbragt oven i en anden, til opsamling af affald og æg fra den øverste. Dette skal senere sies.

Underlaget/foderet er bare alm. havregryn, et lag på 4-5 cm. Købte levende melorme i Insekt Orama, og hældte dem bare i og fodrede med kartoffelstykker og gulerod stykker. Vand får de fra kartoffel/gulerødder, så der skal ikke yderligere vand til.

Melorme kan ikke kravle på lodrette glatte flader, så enhver form for plastikkasse, spand, terrarie eller lignende beholder kan bruges. Der er som udgangspunkt igen grund til at have låg på beholderen. Fugtig luft og kondens skal for så vidt helst undgås. Melorme kan godt tåle en vis mængde fugt, men fugtig luft kan resultere i fordærvelse af mediet, og dermed lugtgener fra orme og medie. Hvis man helst vil bruge låg, skal det være godt ventileret, enten med mange huller, eller endnu bedre, med fluenet eller lignende. Hvis ormene udvikler sig til biller, og man har dem gående i beholderen, anbefales det dog at bruge låg eller net. Billerne flyver sjældent, men det kan ske, og løsslupne melbiller er ikke sjove at have i husholdningen.

Her er en komplet pasningsbeskrivelse. 

http://natur-vejleder.dk/wp-content/uploads/2018/08/Pasningsvejledning-melorm.pdf

  • Så er farmen startet op.

  • Melormene vokser.

  • Og vokser.

  • En del af ormene har forpuppet sig.

  • Og blevet til små biller.

  • Og biller der nu kravler ned i underlaget, forplanter sig og lægger masser af æg, der gerne skulle blive til tusindvis af melorme til tøserne.

  • Masser af biller, som lidt efter lidt går til.

  • Så er resterende biller leveret til hønsene, og de små melorme er begyndt at titte frem. Det er lidt vanskelig at se her, men de er der, og skal nu bare blive større.